
 
 
 
 
 
 
 

 
Request 
 
1. Does your local authority have a current policy of charging parents 

whose children are in the care system?  
 Yes / No  

Response 
 
No 

2. Does the local authority have a current policy of charging young 
people of the age of 16 or over who are in the care system?  
 Yes / No 

 
If the answer to 1 AND 2 is no, please jump to Q21.  

No 

3. Please provide a copy of the most current version of your charging 
policy.  

 

4. Please provide the dates:  
i When the policy was agreed  
ii When the policy started to be implemented  
iii When the policy has been reviewed (if applicable)  

 

 

5. Does the charging policy apply to: all parents of children in care under 
a section 20 voluntary arrangement?  
 Yes / No  

 

6. Does the charging policy only to apply to some parents of children in 
care under a section 20 voluntary arrangement  
 Yes / No / Not sure  

 
If yes, please specify which are included or excluded.  

 

7. Are there any circumstances in which the policy would not be applied 
(e.g. if the children is an unaccompanied asylum seeking child in care?  
 Yes / No / Not sure  

 
If yes, please specify those circumstances when the policy would not be 
applied.  

 

8. Does that policy apply to any other parents, for example, those whose 
children are on a full care order?  
 Yes / No / Not sure  

 
If yes, please specify. 

 

9. Does the policy apply to young people aged 16 or over?  
 Yes / No  

 
If yes, please specify any circumstances when charging is applied or is not 
applied.  

 



10. Was there a process of consulting with children in care and with 
parents and family members of children in care in your local authority 
during the development of this charging policy?  
 Yes / No / Not sure  

 
If yes, please provide details of what the process involved.  

 

11. When charges are being considered or implemented for an individual 
child, what is the process of engaging with the Independent 
Reviewing Officer of the child in care?  

 

12. What is the total number, by financial year, of children in care who 
have parents who have been charged under this policy?  

 

13. Please provide details, by financial year, of the total number of parents 
who have been charged under this current policy.  

 

14. Please provide details, by financial year, of the total number of 
‘contribution notices’ served to parents who have been charged under 
this current policy. 

 

15. Please provide details, by financial year, of the total number of parents 
from whom payments have actually been received under this current 
policy.  

 

 

16. Please provide details, by financial year, of the total number of 
‘contributions orders’ relating to parents that the local authority 
applied for since the current policy was enacted. 

 

17. Please provide details, by financial year, of what the weekly charge to 
parents is per child under this current policy, including details of any 
variations according to the child’s age. 

 

18. Is the charge to parents means-tested?  
 Yes / No / Not sure 

 

19. Please provide details, by financial year, of the total amount of money 
received by the local authority from parents charged under this 
current policy.  

 

 

20. Please provide details, by financial year, of the number of children in 
care whose parents have been charged for their care, according to the 
child’s age when they were first charged:  
i 0-5 years old 
ii 6-10 years old 
iii 11-16 years old 
iv 16-18 years old 

 

 



 
 
21. In circumstances where parents have been charged, what 

involvement did children’s services have immediately before the child 
became a child in the care system? Please provide details of the 
number of children according to the children’s services involvement 
they had before the child became a child in care:  
i No prior involvement  
ii Early Help  
iii Child in Need  
iv Child Protection  
v Formal pre-proceedings  
vi Care proceedings  

 
If involvement overlaps (for example, if a child was on a child protection 
plan and subject to a formal pre-proceeding process) please assign it to 
both.  
 

 
 
N/A 

22. Please indicate if this policy includes a specific provision for directly 
charging 16 and 17 year-olds in care under section 20 voluntary 
arrangements for the costs of their care (not including 
accommodation service charges)  
 Yes / No / Not sure  

 
If the answer is yes:  
 
i Please provide details, by financial year, of the total number of 16 and 

17 year-olds who have been charged under this provision in the policy.  
ii Please provide details, by financial year, of the total number of 

‘contribution notices’ served to 16 and 17 year olds who have been 
charged under this current policy.  

iii Please provide details, by financial year, of the total number of 16 and 
17 year-olds from whom payments have actually been received.  

iv Please provide details, by financial year, of the total number of 
contribution orders relating to 16 and 17 year olds that the local 
authority applied for since the current policy was enacted.  

v Please provide the details of the weekly charge to 16 and 17 year-olds 
under this provision in the policy, including details of any variations for 
age.  

vi Please provide details of the total amount of money received by the 
local authority from 16 and 17year-olds under this provision in the 
policy.  

 

N/A 

23. Please indicate whether your local authority requires 16 and 17 year-
olds in care to cover any service charges relating to their 
accommodation.  
 Yes / No / Not sure  

 
If the answer is yes:  
i Please provide details of the total number of 16 and 17 year-olds who 

are in care and are required to pay an accommodation service charge.  
ii Does your local authority have a cap on the amount of weekly 

accommodation service charge that a 16 or 17 year-old in care is 
required to pay?  

 

No 

 


